De kiezer heeft altijd gelijk!

De afgelopen weken ben ik regelmatig aangesproken over het feit dat ik al geruime tijd geen nieuwe bijdrage meer op mijn weblog geplaatst heb. Men vroeg mij dan ook of er niets meer gebeurde in de (plaatselijke) politiek. Natuurlijk gebeurt er veel in de plaatselijke, provinciale en landelijke politiek. Daar zit het probleem niet. Het probleem moet ik bij mij zelf zoeken. Ik ben in verwarring. Heel veel vragen houden mij bezig, maar ik kan niet de juiste antwoorden vinden. De laatste drie verkiezingen heeft mijn partij verloren en ik ook dus en dat doet pijn. Talloze evaluatierapporten zijn er inmiddels verschenen. We zijn als plaatselijke partij een dag de ‘hei’ opgeweest. Maar nog steeds heb ik geen heldere antwoorden op mijn vele vragen.

Een vaste regel in de politiek is: ‘De kiezer heeft altijd gelijk’. Einde discussie! Maar toch, waarom lopen kiezers zo gemakkelijk over naar andere partijen of anders gezegd waarom laten ze de ChristenUnie zo eenvoudig vallen. De laatste ledenvergadering van onze plaatselijke vereniging, werd buiten het bestuur en fractie om, door nog geen 8 leden bezocht, waarvan de jongste 55 jaar oud was.  De vragen die daar gesteld werden gingen veelal over de landelijke ontwikkelingen waar ik als raadslid nagenoeg geen invloed op heb.  Je vraagt je dan af, waar doe ik het allemaal voor, waarom steek ik wekelijks zoveel uren in de politiek. Maar toch blijft de regel: ‘De kiezer heeft altijd gelijk!

De kiezer heeft de afgelopen 3 verkiezingen duidelijk gesproken. Wat hebben wij daar als politiek mee gedaan? In ‘mijn dagblad’ (ND)  heb ik inmiddels  zo’n 50 opiniestukken gelezen van ‘vooraanstaande personen’ waarom het mis gegaan is met de ChristenUnie. Vandaag staan er weer twee stukken op de voorpagina met als opschrift: ‘CU-bestuur: partij moet christelijke taal spreken’ en ‘CDA moet weer verbinden’. Nergens heb ik de afgelopen weken en maanden kunnen lezen of horen: “Wij hebben gefaald en trekken daaruit onze consequenties“. Nee rapport na rapport laat men verschijnen en uiteindelijk ligt het aan de boze buitenwereld en de kiezer die het allemaal niet begrijpt en men gaat weer over tot de orde van de dag.

Kijk en dat roept bij mij zoveel vragen en onzekerheid op.  Jaar in jaar uit, doen duizenden  raadsleden en statenleden hun stinkende best en als er dan gemeenteraadsverkiezingen en provinciale statenverkiezingen zijn, worden wij afgerekend op landelijke thema’s. Want laten we eerlijk tegen elkaar zijn, de laatste provinciale- en gemeentelijke verkiezingen gingen natuurlijk helemaal niet over onze gemeente en provincie. Nee, het ging weer over landelijke thema’s. Maar toch, de kiezer heeft altijd gelijk!.

Als raadslid ben ik ook kiezer, dus ik heb ook altijd gelijk! En dan snap ik het als kiezer niet, dat het CDA en de ChristenUnie grote verliezers waren tijdens de laatste landelijke verkiezingen en dat het CDA gewoon door regeert en dat de verantwoordelijke personen bij de ChristenUnie er allemaal nog ‘zitten’. En als kiezer in de provincie Overijssel begrijp ik het niet dat de grote verliezers van de provinciale verkiezingen, het CDA en de ChristenUnie samen een College gaan vormen, maar zij zijn toch de verliezers? Heb ik als kiezer dan niet gelijk?

Dat geeft bij mij als raadslid nu verwarring. Als raadslid krijg ik geen gelijk, want ik word immers afgestraft op landelijke ontwikkelingen waar ik geen invloed op heb en niet verantwoordelijk voor ben en kan daar dus zelf heel lastig consequenties uit trekken.  Als kiezer krijg ik ook geen gelijk want de echt verantwoordelijken trekken ook geen consequenties uit de uitslag en gaan gewoon verder waar men mee bezig was. Maar de kiezer heeft toch altijd gelijk? Er zit kennelijk een groot gat tussen het denken en handelen van de kiezers en het denken en handelen van politici.

Is hier misschien ook van toepassing:  ‘Gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

7 reacties op De kiezer heeft altijd gelijk!

 1. JP schreef:

  Snap het nog niet helemaal wat de strekking van de column is. Ik moet het even voor mezelf op een rijtje zetten.
  Landelijke en regionale politici nemen te weinig verantwoordelijkheid, ondanks afrekening kiezer. Hier stoort u zich hier aan. De kiezer heeft gelijk, minder stemmen, dus conclusies. Plaatselijk en regionaal worden politici te weinig in verband met hun eigen visie gebracht.
  U bent in verwarring en heeft geen antwoord op sommige vragen.

  Begrijp ik goed uit uw column dat u nu consequenties overweegt, omdat plaatselijke de stem van CU de laatste drie keer ook niet verstaan wordt?

 2. Pieter L. schreef:

  Nog een kleine aanvulling en spelfoutverbetering…

  Snap het nog niet helemaal wat de strekking van de column is. Ik moet het even voor mezelf op een rijtje zetten:

  Landelijke en regionale politici nemen te weinig verantwoordelijkheid, ondanks afrekening kiezer. Hier stoort u zich hier aan. De kiezer heeft gelijk, minder stemmen, dus conclusies. Plaatselijk en regionaal worden politici te weinig in verband met hun eigen visie gebracht.
  U bent in verwarring en heeft geen antwoord op sommige vragen.

  1. Begrijp ik goed uit uw column dat u nu consequenties overweegt, omdat plaatselijk de stem van CU de laatste drie keer ook niet verstaan werd?
  2. “En als kiezer in de provincie Overijssel begrijp ik het niet dat de grote verliezers van de provinciale verkiezingen, het CDA en de ChristenUnie samen een College gaan vormen, maar zij zijn toch de verliezers?” – Is het dan volkomen terecht dat CU na verlies niet in het college van Staphorst zit?

 3. Henk N. schreef:

  Tja,

  Christenunie en CDA. Ik denk dat veel mensen niet voor en niet tegen zijn. Ik constanteer dat men steeds meer, of rechts of links stemt. Het grote grijze (veilige) midden wordt steeds kleiner. Is er in Nederland wel ruimte voor zoveel partijen? Maak er 3 of 4 van, dan is tenminste onderscheid!

 4. Butcher schreef:

  Weet u zeker dat uw partij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ook niet een beetje op de plaatselijke politiek is afgerekend?

 5. Henk Lassche (o.a. lid van bestuur ChristenUnie Staphorst-Rouveen) schreef:

  Beste Dik,

  Juist dit weekend zijn er, zoals je weet (zie twitter), een aantal antwoorden gegeven. Zowel binnen onze eigen ChristenUnie, maar ook door het CDA congres (gisteren). Positieve bewegingen binnen de christelijke politiek?!

  Gisteren kwam de reactie van het Landelijke Bestuur van de CU op de laatste 3 verkiezingen en het ‘CU evaluatierapport Schippers’. Het is wat leesstof, maar ik zou graag een ieder oproepen om deze reactie ook te lezen! Voor de lezers onder ons; http://opunie.nl/opinie/met-hart-en-ziel-verder-reactie-op-evaluatierapport/

  De concrete punten welke nu gecommuniceerd worden vanuit het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie geeft ons ook plaatselijk echt handvaten. Ik kan het niet nalaten ze bij dezen maar even door te geven;

  – Een open feedbackcultuur stimuleren en zelf in praktijk brengen. Helder praten en scherp naar elkaar luisteren: dat moet de natuurlijke houding van iedere ChristenUnie-bestuurder en vertegenwoordiger zijn. Dat bevorderen we via een praktijk van onder andere regionale avonden en huiskamerbijeenkomsten die behalve op zenden vooral zijn ingericht op ontvangen;

  – De ogen en oren openen naar de samenleving buiten de partij en de trouwe achterban. Onder andere via werkbezoeken en bijeenkomsten met externe adviseurs (expertmeetings);

  – De Permanente Campagne krachtig voortzetten. Dat betekent verrassende, actuele en relevante allianties en acties, samen met maatschappelijke organisaties en alle partijgeledingen;

  – Samenwerking zoeken met kerken en christelijke organisaties. We hebben elkaar nodig om vormen te vinden en te ontwikkelen die bij moderne kerkgangers een bewustwording van maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid teweegbrengen;

  Waar ik persoonlijk door geraakt ben, enthousiast en geïnspireerd van wordt is de lezing van onze ‘coming man’ (?) Gert Jan Segers (directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie): ‘de partij van de samenleving, de partij van de vrijheid en de partij van het leven’.

  Zie: http://opunie.nl/opinie/de-christenunie-is-de-partij-van-de-samenleving-de-partij-van-de-vrijheid-en-de-partij-van-het-leven/

  Dik, je hebt ze zelf allemaal al gelezen maar ik vond de genoemde stukken zo mooi en interessant dat ik het niet kon nalaten om je weblog met deze reactie aan te vullen.

  mvg
  Henk Lassche

 6. hade schreef:

  Landelijk hebben jullie de C ingevuld als communistich,wees conseqent vul de C in waarvoor die staat.

 7. Pieter L schreef:

  De vraag is of verlies altijd een direct gevolg is van landelijke trend. Het zal vast een factor zijn die meespeelt, maar in de eerste plaats betekent plaatselijk verlies dat de partij zich plaatselijk te weinig of niet juist profileert.

Reacties zijn gesloten.