Da’s niet normaal meer!

Tijdens de raadsvergadering stond op de agenda een voorstel van het college om een krediet van € 20.000,- beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van faunamaatregelen in verband met een dassenburcht bij het viaduct Scholenweg.

In het talud van het viaduct Scholenweg bevindt zich een dassenburcht.
Om verdere graafwerkzaamheden door de Das onder het viaduct te voorkomen en de veiligheid van de weggebruikers te garanderen moeten er maatregelen worden genomen.
De maatregelen bestaan uit het uitrasteren en ingraven van gaas tussen de burcht en de weg.
In 2005 is er al een kunstburcht aangelegd waarbij geprobeerd is de Dassen een alternatief te geven met de hoop dat het talud hierdoor minder vergraven zou worden.
De Dassen hebben de kunstburcht in gebruik genomen, maar maken nog steeds volop gebruik van het talud.
Inmiddels is de omvang van de burcht in het talud toegenomen zodat de veiligheid van de weggebruikers in gedrang komt.

Hieronder de bijdrage welke ik namens de ChristenUnie heb uitgesproken:

Voorzitter,

“Na de vleermuiskeutels bij de Levensboom in Rouveen zijn we nu bij de Dassen aanbeland.
Ook nu weer zijn we met handen en voeten gebonden aan de Flora en Faunawet.
Je mag er nog net naar kijken, maar dan heb je het ook wel gehad.
We zijn volledig doorgeschoten in Nederland.

Natuurlijk moet je die dassen gewoon vangen en ergens uitzetten waar zij geen schade veroorzaken.

Het is toch van de zotte dat je moet toestaan dat de veiligheid van het verkeer in gedrang komt en ik citeer het raadsvoorstel:
‘ Inmiddels is de omvang van de burcht in het talud enorm toegenomen en zo ook de zorgen met betrekking tot de constructie van de weg en daarmee direct samenhangend de veiligheid van de weggebruikers’.

Voorzitter, als je over de snelweg richting Amersfoort rijdt of richting Apeldoorn, kom je miljoenen en miljoenen euro’s kostende wildviaducten tegen.

Afgelopen week reed ik via de A28 in de richting van Assen en jawel hoor, daar komt bij Dwingeloo ook weer zo’n geld verslindend wildviaduct.
Juist op dat moment hoorde ik op de radio het bericht, dat bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen 25 tot 50 euro moeten betalen om en vergeef mij het woord, om ‘uitgelaten’ te worden.
Dus 50 euro voor een wandeling, voor die personen, die waarschijnlijk ons land hebben opgebouwd. En dan heb ik het nog niet eens over de wachtlijsten bij de voedselbanken.

Wat onze fractie betreft is de grens bereikt en moeten we nu een daad stellen.
In 2005 is in het viaduct al een kunstburcht aangelegd.
Wij hebben dus als gemeente ons best gedaan, geïnvesteerd en geprobeerd om een compromis te sluiten met familie Das.

Nu 7 jaar later blijkt dat deze familie alle regels aan hun laars lapt en gewoon er een puinhoop van maken, ja, zo zelfs dat de veiligheid van het verkeer in gedrang komt.

Voorzitter, hoe zouden wij in de mensen wereld reageren als een familie steeds opnieuw er een puinhoop van maakt in hun woning en zelfs de veiligheid van hun omgeving in gevaar brengt ondanks alle inspanningen van de woningbouwvereniging?

Precies, nu dat moet ook gebeuren met deze dassen.

De ChristenUnie gaat dus niet akkoord met dit krediet en verzoekt het college om ruimte te zoeken in de wetgeving door een vrijstelling te ontvangen om de dassen te kunnen verplaatsen.

Het kan toch niet zo zijn dat wij in Nederland Dassen beter behandelen dan mensen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

6 reacties op Da’s niet normaal meer!

 1. jan schreef:

  of de politie bellen, er moet wat gebeuren

 2. Mien Admiraal. schreef:

  Helemaal met Dik en de CU eens .Het is toch van de zotte om daar ook maar 1 euro voor uit te geven . Ik heb de leeftijd om mij ook zorgen te gaan maken.Wordt straks een das beter behandelt dan onze oudjes in een verpleeghuis. Wilt u een ommetje maken mevrouw of douchen of moet uw wasje gedaan worden???Dan moet u eerst extra betalen anders gaat het feest niet door.Wij hebben het geld al uit gegeven aan de dassen ,de vleer muizen of wie weet aan wat voor ongein nog meer.Vangen die dieren en ergens anders uit zetten .

 3. Rita schreef:

  Volkomen mee eens!!

 4. Klaas Dunnink schreef:

  Volkomen mee eens Dik!!!!!

 5. Roelof schreef:

  Dik,
  Volkomen met jou eens.
  Breng ze daar maar eens aan verstand.
  Zo zijn er nog wel meer dingen waar het geld over de balk gegooid word.

 6. Norman Graafsma schreef:

  Dit blog getuigd van weinig empathisch vermogen voor de dieren waarmee wij onze leefomgeving moeten delen. U wordt totaal niet gehinderd door enige kennis over de leefwijze van de das in Nederland. Een das laat zich niet zomaar verplaatsen, hier zijn verschillende spelregels voor die in ogenschouw moeten worden genomen. Deze maatregelen kostten beduidend meer dan de € 20.000,00.

  Daarnaast geeft het verplaatsen van de dieren geen enkele garantie op terugkeer van deze of een andere dassenfamilie.

  Ondanks dat ik een fervent dassenbeschermer ben, deel ik wel uw mening dat er iets gedaan moet worden.

  Het vergelijk met de zorg is totaal niet relevant. Er is een huishoudpotje waar middels een begroting een verdeling is gemaakt voor de verschillende posten. Natuurbescherming is er daar één van, net zoals zorg er daar één van is.

  Laten we eens pas op de plaats maken bij de ontwikkeling van onroerend goed. Er is al zoveel leegstand in NL. Stimuleer het hergebruik van panden en investeer in mensen door ze duurzamer te laten werken. De miljoenen die hiermee bespaard kunnen worden, kunnen linea recta naar de zorg. Die € 20.000,00 voor de familie Meles kan er dan ook nog wel van af.

  (De heer Graafsma spreekt namens Stichting Dassen werkgroep Utrecht&Gooi. http://www.dassenwerkgroeputrecht.nl)

Reacties zijn gesloten.